BLOG

4 důvody, proč zvolit cloudové řešení

3.6.2022
čas čtení ikona
6 min. čtení

Strašák jménem "Cloudové řešení" 

Stále se potkáváme s názorem, že cloudové řešení informačních systémů je nebezpečné a organizace se bojí o svá data, její vlastnictví a nedostatečnou bezpečnost dat. V následujícím článku vám chceme ukázat, že strašák jménem "Cloudové řešení" je spíš přítelem a pomocníkem a vyvrátíme 4 nejčastější mýty.

1) Bezpečnost dat

Mýtus: Data v cloudu nejsou v bezpečí.

Data v cloudu nejsou zdaleka tak náchylná na bezpečnost jako při lokálním řešení. Firmy s cloudovým řešením využívají datových center s certifikacemi, která jsou bezpečnostně daleko více vybavená a zabezpečená, než standardní možnosti organizací umožňují například kapacitně. Standardem cloudových řešení je i používání silného šifrování, vysoká míra zálohování a automatizace. Samotná datacentra jsou perfektně zabezpečena i fyzicky.

2) Drahé řešení

Mýtus: Pro malé firmy je to zbytečně předražené řešení. Nemá to smysl.

Zatímco při lokálním řešení je potřeba kupovat servery, serverové licence, aplikační licence a zaplatit IT podporu pro správu a implementaci celého řešení. U cloudového řešení platíte jen co opravdu používáte a lokální IT podpora se stará jen o podporu uživatelů a nastavení cloudové aplikace. Navíc získáváte ihned vysoce dostupnou a bezpečnou aplikaci pro práci z jakéhokoliv prostředí (lokality).

3) Dostupnost programů

Mýtus: Je větší riziko nedostupnosti aplikací v cloudovém řešení.

Už ze samotného principu je cloudové řešení postavené na vysoké míře dostupnosti. To znamená, že je vše je navrženo pro minimalizaci výpadku. O samotný cloud se stárá tým IT specialistů a je monitorován 24 hodin denně. U cloudu je i vysoká míra zálohování a komplexní kybernetické bezpečnosti. Nejčastějším problémem nedostupnosti cloudu je na straně uživatele/klienta např. při výpadku internetového připojení, lokální počítačové sítě..

4) Podpora

Mýtus: Lepší technická podpora je v lokálních řešeních.

Technická podpora je o lidech, tak jako všechno. Záleží, kdo na druhé straně telefonu nebo počítače sedí. Velikou výhodou u cloudových řešení jsou programy, které dokáží na pozadí aplikace vytvořit/opravit/zabezpečit/předejít něčemu co samotný programátor organizace nezvládne.

Důvodů, proč jsme se vydali směrem cloudového řešení je daleko víc. Pojďte se s námi o tom pobavit